top of page
rikuvalli

Näin löydät tatuoijasi

Taidetta ihollesi – näin löydät täydellisen tatuoijan 22 todistettua ja hyväksi todettua vinkkiä


Koko selän tatuointi, joka yhdistää Hugo Simbergin taidetta ja Tamperelaista arkkitehtuuria upeassa mustaharmaassa kuvassa.

Unelmoitko eeppisestä tatuoinnista, joka peittää koko selän tai hihan tai molemmat? Suuret tatuoinnit ovat taideteoksia, jotka ansaitsevat kaiken suunnittelun ja harkinnan. Tässä blogissa annamme vinkkejä, kuinka löydät juuri sinun tarpeisiisi sopivan tatuoijan ja tatuointistudion.


Miksi valita iso tatuointi?

Helpoin vastaus on tietenkin se, että tatuoinneissa suuri on kaunista. Iso, koko raajan peittävä tatuointi on taideteos, joka kertoo kantajansa tarinaa ja kuvastaa sisäistä maailmaa. Vaikka haluaisit “vain” siistin kuvan ilman sen kummempia tarinoita, kertoo tatuointisi sinusta aina jotain ulospäin. Suuret, kokonaisuudeksi luodut tatuoinnit ovat näyttäviä ja vielä nykypäivänäkin kohtalaisen harvinaisia. Huolella suunniteltu ja toteutettu tatuointi todellakin kohottaa itsetuntoa antaa lisää karismapisteitä. Mitä sinusta kertoo se, että tatuointisi on hakattu kaljapalkalla jossain haisevassa yksiössä verrattuna siihen, että sen on tehnyt ammattitaidolla arvostettu ja suosittu tatuointitaiteilija? Tyylinsä kullakin.


“Miten sitten löydän täydellisen tatuoijan, joka osaa lukea sieluni syvimmät syöverit ja tuoda sieltä iholleni näyttävää taidetta?” Hyvä kun kysyit, sillä tässä on... 


22 testattua ja hyväksi todettua neuvoa täydellisen tatuoijan löytämiseen ei missään järjestyksessä.


1.Tatuoijan portfolio 

Selaa portfoliota, eli tatuoijan jo tekemiä kuvia huolella. Kiinnitä huomiota yksityiskohtiin, varjoon, värien käyttöön ja yleiseen tyyliin. Jos tatskari ei vielä tähän päivään mennessä ole saanut sinun silmääsi miellyttävää tatuointia tehtyä, on aika turha odottaa, että sinun kohdallasi tulisikin maaginen harhaluoti joka löytäisi napakymppiin. Ammattilainen tekee tätä työkseen ja se näkyy. Ääriviivat on siistit, muodot selkeät, kuvat istuvat vartalon muotojen mukaan ja kontrastit on hyvät. Etsi aina kuvia parantuneista tatuoinneista.


2. Tutkimusmatka sosiaaliseen mediaan

Instagram, face ja pinterest ja muut alustat ovat täynnä tatuoijien töitä. Seuraa tatuoijia, joiden tyyli miellyttää sinua. Ota talteen sellaisia kuvia joista erityisesti pidät ja voit käyttää niitä referenssinä konsultaatiossa. 





3. Tatuointityylit 

Monet tatuoijat ovat erikoistuneet tiettyihin tyyleihin, kuten realismi, blackwork tai japanilainen, Neotraridional, traditional, fineline, mikrorealismi jne. Näistä sinun ei tarvitse tietää mitään, riittää kun se näyttää hyvältä juuri sinusta. 


VINKKI: Se sarjakuvamainen tarratyyli on nimeltään old school tai traditional.


4. Tatuoijan kokemus ja ammattitaito

Selviää ihan suoraan kysymällä, jos portfolio on jostain syystä vajaa. Suurten tatuointien tekeminen vaatii vuosien kokemusta ja taitoja ja useimmilla pitkän linjan konkareilla onkin jo kymmeniä ellei jopa satoja sleevejä, selkiä ja jalkoja portfolioissaan. 


5. Tatuointistudion yleinen hygieniataso 

Varmista, että studio on puhdas ja siisti. Terveystarkastajan hyväksyntä on merkki siitä, että lailliset velvoitteet on hoidettu ja tartuntatauteja ei ainakaan tarvitse pelätä.


VINKKI: Jos lattialla on oksennusta ja tyhjiä viinapulloja, JUOKSE!


6. Tatuointistudion yksityisyys

Yksityinen huone tai työtila luo turvallisen tilan sekä artistille että asiakkaalle. Jotkut tykkäävät heilua ilman paitaa ja housuja semijulkisesti, mutta useimmille suomalaisille tämä on kauhistus. Voit ihan kysyä miten paljasta pintaa voi suojata, jos useampi artisti työskentelee samassa tilassa.


VINKKI: Ota mukaan pyyhe, tyyny ja huppari. Kiität myöhemmin. Pyyhkeen voi levittää lakanaksi tai rullata tyynyksi ja hupparilla (se vetoketjullinen malli) voit kätevästi suojata ja lämmittää itseäsi kun verenkierto alkaa hidastua. Tyynyä voit vaikka purra jos uni ei tule. 


7. Asiakaspalvelu




Kuinka kauan vastaus kestää? Millainen sävy on? Tuleeko sellainen olo, että olet lämpimästi tervetullut vai oletko purkka kellarin kylmällä lattialla? Pienemmissä studiossa ei ole aina asiakaspalvelua erikseen, mutta suurimmista ja suosituimmista studioista sen löytää. Sekin kertoo jo jotain, että asiakkaita on niin paljon, että on pakko palkata joku ulkopuolinen hoitamaan aspaa kun artisteilla on kädet täynnä työtä. Tai sitten he ovat vaan sosiaalisesti outoja.


8. Kommunikointi ja yhteistyö

Varaudu siihen, että prosessiin menee useita tapaamisia. Hyvä tatuoija kuuntelee toiveitasi, mutta sanoo suoraan mikä toimii ja mikä ei. Varmasti jo konsultaatiossa huomaat jos kemiat ei vaan toimi. Mekin ollaan tavallaan ihmisiä.

Luottamus: On tärkeää, että tunnet olosi mukavaksi tai ainakin ei-epämukavaksi tatuoijan kanssa. Avoin kommunikaatio on kiva tavoite.


9. Tatuoinnin hinta ja budjetti

Suuret tatuoinnit ovat investointi itseesi, joten ole valmis maksamaan laadukkaasta työstä. Tämä on isompi hankinta kuin auto, talo tai edes parisuhde loppupeleissä. Tatuoinnit tulee mukaan vankilaan ja hautaan. Suhtaudu asiaan sen mukaan. Tinkiminen on tosi huono tapa edetä ammattilaisten kanssa. Suorastaan loukkaava.


Voit pyytää useammalta tatuoijalta hinta-arvion, mutta älä valitse pelkästään hinnan perusteella tai päädyt maksamaan peittokuvasta tai poistosta moninkertaisesti sen, mitä alkuperäinen hieno tatuointi olisi maksanut. Suomessa päivähinnat seilaavat yleensä 500€-1200€/pitkä sessio ja esim. Sleeve vaatii niitä yleensä vähintään 4-6. Mieti oma budjettisi ja aikataulusi. Yksi sessio kerran tai pari vuodessa on ihan normaali tahti. Toinen taas haluaa vetäistä koko homman kuukaudessa parissa. Ota asia puheeksi konsultaatiossa. Kuinka moneen sessioon pitää varautua? Kuinka kauan yksi sessio kestää? Millaisin välein ne olisi hyvä olla?


10. Tatuoinnin kivunlievitys ja sieto 

Joo, se sattuu. Kysy etukäteen mikä on sallittua douppia ja mikä ei. Tässä on valtavia eroja tatuoijien ja studioiden välillä. Jossain saat heilua kokovartalokossupuuduksessa ja toiset sanoo, ettei edes Buranaa parane ottaa. Ota selvää myös mitä mieltä ollaan puudutusrasvojen käytöstä. Kemiallinen palovamma on ihan todellisuutta ja kipugeelin vaikutus on lyhyt. Älä missään nimessä mene laittamaan puudutusgeeliä kysymättä! Se oikeasti vaikuttaa, yleensä negatiivisesti lopputuloksen kannalta.


11. Tatuointistudion sijainti

Joku saattaa haluta matkustaa ympäri maailmaa tatuointien perässä, mutta meille kuolevaisille todellisuus on kuitenkin hieman maanläheisempi. Miten studiolle pääsee? Onko siellä parkkipaikkoja? Mites julkiset? Onko se edes samassa kaupungissa tai maassa? Katso verkkosivuilta tai kysy etukäteen. Me valitsimme Tampereen Keskustorin, koska se on keskellä kaikkea ja siihen pääsee ja löytää helposti.


12. Tatuoinnin suunnittelu ja luonnokset

Mikä on käytäntö? Onko ennakkosuunnittelu maksullista ja lähetteleekö artisti luonnoksia? Mites muutokset? Kysy etukäteen kaikki niin ei tarvitse arpoa sitten paikan päällä ja pistää koko palettia uusiksi. Mikään ei piristä niin kuin tunteja suunniteltu työ, joka sitten torpataan H-hetkenä. Antikliimaksi.


VINKKI: Älä koskaan kysy keneltäkään mielipidettä tatuoinnistasi ennenkuin se on ihollasi, varsinkaan puolisoltasi. Reaktio nihkeältä sukulaiselta tai kaverilta on aina eri kuin mitä toivot ja koska kyseessä ei ole hänen ihonsa, hän ei myöskään saa äänestää. Lasket vain omaa motivaatiotasi ja vaikeutat artistin työtä jos menet näyttämään luonnosta kenellekään. Päätä itse pidätkö siitä. Olet jo iso ihminen. 


13. Tatuointi varausmaksu

Mikä on käytäntö, palautetaanko sitä, kuinka paljon se on? Mitä sillä saa? Tässä on jokaisella omat käytännöt ja rituaalit. Yleensä varausmaksua ei palauteta.


14. Maksutavat

Pitääkö käydä nostamassa asuntosijoitustili tyhjäksi Otolla vai voiko maksaa kortilla, mobilepaylla tai vaikka kullalla? Kaikkea voi koittaa, aina kannattaa kysyä, mutta pöllityillä Pleikkapeleillä ei yleensä pääse pitkälle. Katso verkkopankista maksurajat kuntoon ja siirrä rahat tilille jo hyvissä ajoin, säästät mielenterveyttä kun et ala sekoilemaan pitkän päivän jälkeen nälkäisen ja väsyneen artistin kanssa, joka käyttää viimeiset tahdonvoimansa lämpimään hymyyn ja yrittää lohduttaa kun olet unohtanut tunnuslukusi. Viimeinenkin pala sielua sammuu. Tarjotaanko sinulle kuittia maksun jälkeen? Tällä on myös merkitystä jo yleisen yhteiskuntajärjestyksenkin kannalta.


15. Peruutus tai ajan siirto

Miten tämä toimii? Koska pitää viimeistään tietää olevansa kipeänä tai raskaana? Yleensä näissä on joku aikamääre, esim. Meillä 3 arkipäivää, että tatuoija saa uuden asiakkaan tilalle.


16. Nettiarvostelut

Googlessa ja facessa näkee ihmisten jättämät palautteet ja arvostelut. Ne ovat hyvä ohjenuora, koska suunnilleen yksi sadasta viitsii jättää sellaisen. Jos olet käynyt tatuoitumassa tai vaikka konsultaatioissa niin mene heti jättämään arvostelu googleen. Autat joko studiota tai pahaa aavistamatonta uhria. Katso, että arvostelu on annettu omalla nimellä, eikä ole naapuriliikkeen ahneen maahisen salajuonia nettipalstoille.




17. Jälkihoito

Hoito-ohjeet, rasvat, pesuaineet, saako saunoa ja urheilla jne. Kysy artistilta mitä hän suosittelee ja mene sen mukaan. Älä kysy kavereilta tai naapuritilan lehmältä, vaikka tällä korvatatuointi olisikin. Luota ammattilaiseen myös tässä. Niin outoa kuin se onkin, kaikilla tatuoijlla on eri ohjeet hoitamiseen. Todennäköisesti kaikki silti toimivat, jos kyseessä on ammattilainen. Yleensä ne liittyvät hygieniaan ja rasvaamiseen. Rasvaamisen tarpeesta väitellään.


18. Tatuoinnin korjaus

Jos paranemisen jälkeen tulee jotain outoa kuvaan, kuuluvatko korjaukset hintaan vai pitääkö pulittaa lisää? Kysy myös tatuoijan mielipide tarvitseeko kuvaa oikeasti korjata, vai tuijotatko jotain mikroskooppista ihohuokosta liian kauan. Ehkä se olikin kärpänen ja lensi pois. Odota ainakin 2kk ennen kuin alat panikoimaan tai kaivamaan juustoraastinta kaapista. Iho elää ja kuva muuttuu ja asettuu vielä pitkään viimeisen session jälkeen. Sitä kutsutaan paranemiseksi.


19. Allergiat ja sairaudet

Kysy tatuoijaltasi ja lääkäriltäsi. Tatuoijat eivät ole lääkäreitä. Tatuoijat tietävät paljon tatuoimiseen liittyvistä komplikaatioista ja allergioista, mutta jos sinulla on lääkitys tai tila, niin kysy aina oikealta lääkäriltä. 


20. Henkinen tuki

Saako studiolle kutsua ylimääräisiä henkilöitä? Selvitä etukäteen, äläkä missään nimessä kutsu koko tiktok-seuraajalaumaasi katsomaan livenä kun sinä kärvistelet. Yleisö harvemmin lisää tatuoinnin onnistumista, vaikka kyseessä olisikin sinulle rakas henkilö. Yleensä nopea käynti on ok, mutta harvoilla studioilla on mahdollista majoittaa useampaa perheenjäsentä. Vaikka monilla tatuoijilla on lapsia, jotka ovat suunnattoman rakkaita, ovat lapset ovat aina kiellettyjen aineiden listalla. Tatuointistudiot ovat heille oikeasti vaarallisia paikkoja. Likaiset neulat, teräaseet, kalliit särkyvät koriste-esineet, mielenterveys. Paljon voi hajota.  


21. Kuvaaminen studiolla

Saako operaation aikana kuvata? Kysy aina lupa. Meidän studiolla esimerkiksi artisteja ja tiloja saa kuvata niin kauan kuin siinä ei esiinny muita asiakkaita, sillä yksityisyys on meille tärkeää.




Studio Rikuturson omistaja ja perustaja Riku Valli

22. Se fiilis

Kaikista tärkein. Tatuoinnin ottaminen on aina iso juttu, jopa kokeneemmille konkareille. Älä ajattele liikaa, valmistaudu ja mene fiiliksen mukaan ja nauti kokemuksesta! Tatuointi on siirtymäriitti, muutos. Se muuttaa sinua pysyvästi. Valmistaudu sen mukaan.


Kirjoittaja on 2007-vuodesta tatuoinut, paljon nähnyt ja lähes täyteen tatuoitu, Studio Rikuturson perustaja, hermeetikko, uskomaton nörtti ja 3 lapsen isä.


Ei muuta kuin onnea matkaan! Jos et tiedä mistä aloittaa, niin www.rikuturso.com löytyy meidän sivut ja yhteydenottolomakkeella voi voi laittaa pienellä kynnyksellä ajatuksia tulemaan. Meidän Tatuointistudio on suunniteltu niin, että siellä on sekä asiakkaiden, että  tatuoijien hyvä olla. Uskomme, että se näkyy työssämme.


263 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page